Zirai don felaketinde çiftçiye rekor tazminat ödenecek

Tarım Bakanlığı, Zirai Don Felaketinin Zararlarını Gidermek İçin Harekete Geçti

Türkiye tarihinin en büyük ‘zirai don felaketi’ olarak adlandırılan afetin yaralarını iyileştirmek amacıyla 34 farklı ilde önemli adımlar atıldı. Bu felaket sonucunda 16 farklı meyve türü zarar gördü. Tarım Bakanlığı ekipleri, felaketin boyutlarını belirlemek adına sahada titiz bir çalışma yürütüyor. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, zararın nihai boyutu hakkında net bilgilerin 1 ay içerisinde ortaya çıkması bekleniyor. Bugüne kadar elde edilen verilere göre, kayısı üretiminde yüzde 90’a varan, üzüm ve fındık üretiminde ise yüzde 50’nin üzerinde kayıp yaşandığı öngörülüyor.

Sigorta Poliçeleri ile Zararlar Karşılanacak

Zirai don felaketi, 1 Şubat – 14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen olaylar kapsamında değerlendirildi. Tarım sigortası yaptıran üreticilere, sigorta poliçeleri kapsamında zararlarını karşılayacak ödemeler yapılacak. TARSİM ekipleri, hasar tespitleri ve ekspertiz raporları konusunda hızla harekete geçerek, zarar ödemelerini gerçekleştirecek. Sigorta yaptıran çiftçiler, yaşadıkları zarar oranı doğrultusunda tazminat alabilecekler. TARSİM verilerine göre, sigorta kapsamında olan ürünlerde zarar oranı şu şekilde belirlendi: üzümde yüzde 54, kayısıda yüzde 28, fındıkta yüzde 22 ve elma üretiminde yüzde 25.

Çiftçilere Destek Olunacak

Tarım sigortası bulunmayan çiftçilerin de bu süreçte yalnız bırakılmayacağı belirtildi. Don paket sigortası yaptırmamış ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilere zarar gören mahsullerinin karşılanması adına destek verilecek. Bu üreticilerin bu dönemde yaptıkları harcamalar, don hasar oranları dikkate alınarak hesaplanacak ve belirli bir miktar destek olarak kendilerine ödenecek. Örneğin, bir çiftçi 1.000 TL harcama yaptıysa ve yaşadığı zarar yüzde 100 ise, Tarım Bakanlığı tarafından yapılan 1.000 TL’lik ödeme tamamlanacak. Eğer zarar oranı yüzde 50 ise, çiftçiye 1.000 TL’lik harcamasının yarısı, yani 500 TL devlet tarafından karşılanacak.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Bütçe açığı ilk 6 ayda 1 trilyona yaklaştı: Faiz harcamaları haziranda 275 milyar TL’yi aştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ”Haziran ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gelişmeleri”ni açıkladı. Haziranda 330 milyar liranın üzerinde verilen bütçe açığı Ocak-Haziran döneminde ise 1 trilyon liraya yaklaştı. Faiz giderleri ise dikkat çekti. Son bir ayda faiz giderleri 275 milyar TL’yi aştı.

Petrolde zayıf seyir

Petrol fiyatları haftanın ikinci işlem gününde zayıf seyrediyor. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 68,71 dolardan işlem görüyor.

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü

Haziran ayında Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7,8 artarken, otomobil üretimi yüzde 7,1 azaldı.

Zirai don vurdu kiraz yemeden bitti

Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve soğuk havanın vurduğu kiraz ağaçlarında verim ülke genelinde yüzde 70-80 oranında azaldı. Son hasadın yapıldığı kirazda iç piyasada kiraz mevsimi geçerken hala evlere kiraz girmedi; ihracata da gönderilecek ürün kalmadı.

En düşük emekli maaşı 16 bin 881 liraya çıkıyor: Teklif TBMM’de kabul edildi

Emeklilerin maaş düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu.