Yeme Bozukluğu Rahatsızlıkları Artıyor!

Yeme Bozukluğu ve Sağlık Problemleri

Yeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkileyen bir alışkanlıktır. Ruhsal ve fiziksel sağlık sorunlarına neden olan bu bozukluk, genellikle bireyin beden algısı ve duygusal durumu ile ilişkilidir. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, yapılan araştırmalarda dünya nüfusunun yaklaşık yüzde sekizinin yeme bozuklukları ile mücadele ettiğini ve bu durumdan en çok ergenler ile 12-35 yaş aralığındaki kadınların etkilendiğini söylüyor.

Yeme Bozukluğu Genel Bir Sorundur

Yeme bozukluğu, yemek yeme alışkanlıklarını aşan, derin bir sağlık sorunudur. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, temelinde bozulan gerçeklik ve beden algısı, öz güven sorunları ve travmatik yaşantıların bulunduğunu belirtiyor. Küresel olarak artan toplumsal baskılar, özellikle genç nesillerin ruhsal ve fiziksel sağlığını olumsuz etkiliyor. Yeme bozuklukları konusunda farkındalık oluşturmanın ve dijital dünyanın risklerinden korunmayı öğrenmenin önemli olduğunu vurguluyor.

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza, kilo almaktan korku duyan kişilerde görülen bir bozukluktur. Beden algısında bozulmalar meydana gelir ve birey kendisini aynada olduğundan daha kilolu görür. Kilo verme çabaları takıntılı bir şekilde devam edebilir.

Bulimia Nervoza

Bulimia nervoza, bireyin aşırı yemek yemesi ve sonra kalorileri telafi etmek için kusma, açlık veya aşırı egzersiz gibi davranışlara başvurmasıyla karakterizedir. Bu döngü hem fiziksel sağlığı tehdit eder hem de ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu (Binge Eating)

Tıkınırcasına yeme bozukluğunda, kişi fiziksel açlık olmadan aşırı miktarda yemek tüketir. Telafi davranışları olmasa da yoğun pişmanlık ve utanma hissi yaşanabilir.

Ruminasyon Bozukluğu

Ruminasyon bozukluğunda, daha önce yutulan yiyecek istemsizce ağız içine geri getirilir. Bu durum fizyolojik ve psikolojik problemlere yol açabilir.

Pika Yeme Bozukluğu

Pika yeme bozukluğunda, besin olmayan maddeler sürekli veya tekrarlayıcı şekilde yenir. Bu maddeler arasında kül, toprak, kâğıt, tırnak gibi maddeler bulunabilir.

Kaçıngan/Kısıtlayıcı Yeme Bozukluğu (ARFID)

Kaçıngan yeme bozukluğunda kişi yemek yemekten kaçınabilir veya belirli gıdalara karşı hassasiyet gösterebilir. Bu durum genellikle belirli gıdaları reddetme şeklinde kendini gösterir.

Diğer Yeme Bozuklukları

Gece uykudan kalkıp yemek yeme gibi daha az bilinen veya tanı kriterlerini tam olarak karşılamayan yeme bozuklukları da yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Related Posts

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Fibromiyalji ile Yaşam Nasıl Olmalı ? 

Uzmanlar, 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü’nde, görünmeyen ağrıların yaşam kalitesine olan etkisine dikkat çekiyor.

İstanbul’daki gıdalarda yüksek pestisit çıkması ne anlama geliyor?

Greenpeace Türkiye’nin bu yıl yayımladığı “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, İstanbul’da satılan 14 farklı sebze ve meyvede sağlığı tehdit edebilecek düzeyde pestisit kalıntısı tespit edildi.

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.