Venezuela’da seçim karmaşası devam ediyor

Venezuela’da 28 Temmuz’da devlet başkanı seçimi düzenlenmiş ve Venezuela Seçim Konseyinin açıkladığı sonuçlara göre, Nicolas Maduro yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimi 3. kez kazanmıştı. Seçimin tamamlanmasının ardından 29 Temmuz’da açıklama yapan muhalefet, Ulusal Seçim Konseyi verilerinin doğru olmadığını ve sonuçlara hile karıştığını öne sürmüştü. 

Venezuela’da yaşananlar üzerine AB üyesi Hollanda, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, Polonya ve Portekiz, ortak açıklamayla, Venezuela’ya cumhurbaşkanı seçimi sonrasındaki süreçle ilgili şeffaflığın sağlanması ve göstericilere karşı itidalli davranılması çağrısında bulundu.

Venezuela makamlarını, tüm sayım döküm cetvellerini açıklamaya çağıran ülkeler, seçime hile karıştırıldığı yönündeki muhalefetin iddialarının incelenmesi gerektiğini belirtti. 

“Bu süreçte başta siyasi liderler olmak üzere tüm Venezuelalıların haklarına saygı gösterilmeli” ifadesine yer verilen açıklamada, Venezuela yönetimi protestoculara karşı itidalli olmaya davet edildi. Protestoculara yönelik tutuklama ve şiddetin kınandığı açıklamada, “Venezuela halkının iradesine, barışçıl protesto hakkına ve toplanma özgürlüğüne de saygı gösterilmelidir. Ortaklarımızla durumu yakından takip etmeye, Venezuela halkının demokrasi ve barış çağrısını desteklemeye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulunuldu. 

MADURO DESTEKÇİLERİNE SESLENDİ

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, destekçileriyle Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’te bir araya gelirken, muhalefet lideri Maria Corina Machado ise başkent Caracas’taki Las Mercedes semtinden destekçilerine seslendi.

Maduro, Miraflores’in bahçesini saatler öncesinden dolduran kalabalığa yaptığı konuşmada, sokakları ve meydanları yangın yerine çeviren aşırı sağla mücadelelerine kararlı şekilde devam edeceklerini söyledi. Muhalefetin çelişkilerle dolu politikalar izlediğini dile getiren Maduro, “Seçimlere katılmadıkları zaman sabotaj ve komplo çağrısında bulunuyorlar. Katıldıklarında ise toplumu kışkırtmaya çalışıyorlar ve her yerde şiddete yol açıyorlar. Enerji santrallerine görülmemiş saldırılar oldu, eylemcilerden 2 bininin yüzde 80’i son bir ayda Texas, Şili ve Peru’da eğitildi” dedi.

Maduro, “halkçı” ve “sosyalist” devlet başkanı olduğunu vurgulayarak, anayasaya saygı duyduklarını belirtti. 
Venezuelalı göçmenlere yabancı düşmanlığı yapıldığını savunan Maduro, “Venezuela’da yabancı düşmanlığı yok, biz göçmen kabul eden bir ülkeyiz. Burada yaşayan Şilili, Perulu ve Kolombiyalılara hiçbir zaman zulmetmedik” diye konuştu.

Maduro, seçimde hile yapıldığı iddialarını Yüksek Mahkemeye taşımayan muhalefet koalisyonu adayı Edmundo Gonzalez’i eleştirerek, muhalefeti anayasaya saygı duymamakla suçladı. 

MUHALEFETTEN AÇIKLAMA: SEÇİMİ AÇIK ARA KAZANDIK

Seçimi yüzde 67 ile “açık ara” farkla kendilerinin kazandığını yineleyen muhalif lider Machado ise destekçilerinden şiddetten uzak durarak, protestolarına devam etmesini istedi.

Machado, her zamankinden daha güçlü olduklarını vurgulayarak, “Hiç bugünkü kadar güçlü olmamıştık. Rejim ise hiç bu kadar zayıflamamıştı. Tüm meşruiyetini kaybetti. Gerçekleri yüzlerine vurmaya devam edeceğiz. Elimizde kanıtlar var ve dünya bunu zaten biliyor” diye konuştu.

PANAMA, MUHALEFET ADAYINI DEVLET BAŞKANI OLARAK TANIDI

Venezuela’da seçim karmaşası yaşanırken Panama da Venezuela’da muhalefet adayı Gonzalez’i meşru devlet başkanı olarak tanıdıklarını duyurdu. 

Sosyal medya hesabı X’ten açıklamada bulunan Mulino, Gonzalez’i, Venezuela’daki seçimin meşru kazananı olarak gördüklerini belirtti. Venezuela’da muhalefet lideri Maria Corina Machado’yu X’ten etiketleyen Mulino, “Panama, Edmundo Gonzalez’i Venezuela’nın seçilmiş devlet başkanı olarak tanıyor. Demokrasinin temeli olan halkın iradesini savunuyoruz” ifadesini kullandı.

Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino da 2 Ağustos’ta muhalefetin adayı Gonzalez’i meşru devlet başkanı olarak tanıdıklarını belirtmişti.

Venezuela Seçim Konseyinin açıkladığı sonuçlara göre, Nicolas Maduro, yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazanmıştı. 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir