Vakalar arttı! Uzmanından ‘maske takın’ uyarısı

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Artış: Prof. Dr. Alper Şener’den Uyarılar

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, üst solunum yolu enfeksiyonlarında artışa dikkat çekerek, önemli açıklamalarda bulundu.

1 Aralık’tan itibaren kış sezonunun ortasına gelindiğine işaret eden Prof. Dr. Alper Şener, şunları söyledi:

  • 1-2 ay öncesine göre enfeksiyon vakalarının yarı yarıya arttığını görüyoruz.
  • Özellikle kas, eklem ağrısı, burun ve geniz akıntısı ile burun tıkanıklığının sıkça görüldüğü başvurular artmış durumda. Birçoğunun Covid 19 ya da influenza A ya da B olabileceğini düşünüyoruz.
  • Rastgele seçilen vakalarda grip tipleri, enterovirüs, adenovirüs gibi çeşitli virüs faktörleri ve viral etkenler bulunmaktadır.
  • Özellikle aşılanmamış yaşlılarda, influenzayı ayırt etmek önemlidir, çünkü erken dönemde alınacak antiviral tedavi ile akciğer sorunlarının önlenebileceği bilinmektedir.

‘İlk 72 Saat Önemli’

İlk 72 saatte antiviral tedavinin başlanmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, şunları ekledi:

  • Influenzayı diğer viral enfeksiyonlardan ayırt etmede kas eklem ağrısının belirgin olması önemlidir.
  • Burun akıntısı ve tıkanıklığına ek olarak, hastalığın kontrol altına alınamaması durumunda hırıltılı öksürük, balgam çıkaramama gibi belirtiler görülebilir.
  • Özellikle 65 yaş üstü bireylerde başlangıç döneminde aşılanmamışlarda influenza riski yüksektir.

‘Kuş Gribi ve Diğer Viral Salgınlar’

Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ciddi İnfluenza A ve B salgınları yaşandığını belirten Prof. Dr. Alper Şener, “Türkiye, hem İnfluenza A ve B hem de insan metapnömovirüsü virüsüne maruz kalabileceği bir geçiş noktasındadır” dedi.

‘Maske Takın’ Önerisi

Vatandaşlara önerilerde bulunan Prof. Dr. Alper Şener, kapalı alanlara girilirken maske takılması gerektiğini vurgulayarak, “Toplu taşımalarda, kalabalık ortamlarda mutlaka ağzı ve burnu örtecek şekilde maske takılmalıdır” dedi. Ayrıca, virüsten korunmada maske takmanın önemli bir bariyer önlem olduğunu da ekledi.

Kaynak: Resim

Related Posts

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Fibromiyalji ile Yaşam Nasıl Olmalı ? 

Uzmanlar, 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü’nde, görünmeyen ağrıların yaşam kalitesine olan etkisine dikkat çekiyor.

İstanbul’daki gıdalarda yüksek pestisit çıkması ne anlama geliyor?

Greenpeace Türkiye’nin bu yıl yayımladığı “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, İstanbul’da satılan 14 farklı sebze ve meyvede sağlığı tehdit edebilecek düzeyde pestisit kalıntısı tespit edildi.

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.