Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk Bilim İnsanı Deniz Kent, Sağlık ve Gıda Sektöründe Devrim Yaratacak Buluşlara İmza Atıyor

Türk bilim insanı Deniz Kent, ABD’de Silikon Vadisi’nde yaptığı opto-genetik çalışmalarıyla ilaç ve et sektöründe yeni bir devrin kapılarını aralıyor. Kent’in Prolific Machines Ar-Ge Laboratuvarı, hücreleri ışıkla kontrol etme yeteneği sayesinde kanserden demansa kadar pek çok hastalığa çare olabilecek antikor ilaçlarının üretimini maliyeti uygun bir şekilde gerçekleştiriyor.

Aynı zamanda, ünlü şeflerin de ilgisini çeken bu yenilikçi teknoloji, ışıkla kontrollü hücrelerden elde edilen yeni et çeşitlerinin yaratılmasını da mümkün kılıyor. Her şefin kendi damak zevkine göre tasarlayabileceği bu yenilikçi etler, hiçbir hayvana ait olmayan benzersiz tatlar sunuyor. Prolific Machines, Time Magazine tarafından 2024’ün en iyi icatları arasında gösterilirken, Bill & Melinda Gates Vakfı’ndan da destek görerek daha kaliteli ve uygun fiyatlı antikorlar üretmek için önemli bir adım atmış durumda.

“Işıklı Hücre Kontrolü, İlaç Üretiminde Devrim Yaratacak”

Deniz Kent’in öncülük ettiği optogenetik çalışmaları, hücrelerin ışığa duyarlı proteinler sentezlemesini sağlıyor. Bu sayede, hücrelerin ışıkla kontrol edilmesiyle daha güvenli ve kimyasal kullanımını azaltarak protein üretimini mümkün kılıyor. Bu sayede ilaçlar daha uygun maliyetlerle üretilebilirken, sağlık sektöründe çığır açacak yeni bir dönemin kapıları aralanıyor. Kent, bu teknolojinin ilerleyen yıllarda dünya genelinde ilaç üretimine yön vereceğini vurguluyor.

“Gerçek Etle Ayırt Edilemeyecek Yeni Et Çeşitleri Geliyor”

Et üretimi konusunda da iddialı olan Türk bilim insanı, ışıkla üretilen etlerin sağlıklı ve besleyici olacağını belirtiyor. Yatırımcılarla paylaştığı Wagyu eti deneyimi, yeni teknolojinin et üretiminde ne gibi olanaklar sunduğunu gözler önüne seriyor. Şeflerin bu teknolojiyi kullanarak kendi tasarladıkları et çeşitlerine ulaşabileceğini belirten Kent, her şefin kendine özgü etler yaratabileceğini söylüyor. Bu durumun lokantacılık sektöründe büyük bir devrime yol açacağını düşünen Kent, Türkiye’de de benzer fabrikalar kurmayı planladığını sözlerine ekliyor.

Related Posts

WhatsApp’tan yeni özellik Belgeleri dönüştürmek için tek dokunuş yeterli olacak!

Meta, Android kullanıcılarına yönelik kullanıma sunacağı WhatsApp’a belge tarama özelliği getirmeye hazırlanıyor. Şirket, bu yeni özelliği henüz beta kullanıcılarına açtı. Bu özellik sayesinde fiziksel belgelerin fotoğrafını çekerek bu belgeleri …

Tesla’nın sürücüsüz taksisi Robotaxi hizmete girdi

Tesla, CEO Elon Musk’ın yıllardır vaat ettiği sürücüsüz araç hizmetini nihayet hayata geçirdi. Şirketin 2025 Model Y SUV’leri, Amerika’nın Austin kentinde robotaksi hizmeti vermeye başladı. Böylece Musk’ın yalnızca kameralar ve uçtan uca yapay zekâ ile tam otonom sürüş mümkün iddiası ilk kez gerçek bir saha testiyle karşı karşıya kaldı.

SpaceX’in Starship roketi deneme uçuşu öncesinde patladı

SpaceX şirketine ait Starship roketi, ABD’nin Texas eyaletindeki deneme uçuşu öncesinde arızalanarak patladı.

İlk kez bu kadar net gözlemlendi! Evreni anlama şeklimiz kökten değişecek

James Webb Uzay Teleskobu, gezegen oluşumu hakkındaki teorileri sarsacak bir gözleme imza attı. 307 ışık yılı uzaklıktaki genç bir gezegende yüksek irtifa mineral bulutları ve olası metal yağmuru tespit edildi.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Sude Bay Polonya’da üçüncü oldu

Polonya Şampiyonası’nda mücadele eden milli golfçü Sude Bay, kızlar kategorisinde 3’üncü sırayı aldı.