TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

Türkiye’nin Küresel Ticarete Entegrasyonu Güçleniyor: İhracat Çeşitliliği Artıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yapısal ekonomik araştırmaları, ürün ve özellikle ürün-ülke çeşitliliğindeki artışın Türkiye’nin küresel ticarete daha sağlam entegre olduğunu ortaya koyuyor.

TCMB uzman yardımcıları Didem Yazıcı ve Enver Sait Kurtaran tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İhracat Çeşitliliği” analizi, Merkezin Güncesi blogunda yayımlandı.

Analizde, küresel ticaretin dönemsel kesintilere maruz kaldığı zamanlarda, çok az ürün veya bölgeye odaklanan ülkelerin daha fazla etkilendiği belirtilerek, Türkiye’nin ihracat çeşitliliğinin bu tür krizlere karşı direncini artırdığı vurgulandı.

2013-2024 döneminde Türkiye’nin ihracatındaki ürün ve ürün-ülke çeşitliliğinin artışının hesaplandığı analizde, Türkiye’nin ihracatını gerçekleştirdiği farklı ürün ve ürün-ülke sayısının yükseldiği görüldü.

Yapılan analize göre, Türkiye’nin ihracat yaptığı ürün sayısı artarken, ürün-ülke kombinasyonu %40’ın üzerinde artarak Türkiye’nin daha karmaşık ve dayanıklı bir ihracat ağına sahip olduğunu gösterdi.

Analizde, Türkiye’nin ihracat çeşitliliğindeki artışın küresel düzeyde benzer bir artışla bağlantılı olabileceği belirtilerek, diğer ülkelerin ihracat çeşitliliğinin de değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye’nin, dünya genelinde ihracatı gerçekleştirilen ürün ve ürün-ülke sayılarına oranlandığı analizde, Türkiye’nin 2023’te dünya ihracatının yaklaşık %84’ünü gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Analizde, Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla ihracat çeşitliliğinde güçlü bir performans sergilediği ve 2023’te küresel ihracat pazarlarının %22’sinde yer aldığı belirtildi.

Analiz, Türkiye’nin ihracatının dengeli dağılmasının, dış şoklara karşı direncini artırdığını ve çeşitlendirmedeki başarısını ortaya koyduğu ifade edildi.

Türkiye’nin ihracat performansındaki genel gelişmelerin yanı sıra, katma değer ve teknoloji seviyesindeki ilerlemelerin de dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

Related Posts

Kasko ve trafik sigortasında sistem sil baştan: Yeni kurallar kapıda!

Kaza yapan araçlar için uygulanacak yeni kurallar 1 Temmuz 2025 itibarıyla yürürlüğe giriyor. Ağır ve tam hasar ayrımı artık eksper raporuna göre belirlenecek.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (30 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 3,62 değer kazanarak 9.745,80 puana çıktı.Cuma günü 9.404,89 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,97 puan artışla 9.452,86 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

SGK uzmanından emeklilere kötü haber: ‘Tekrar hatırlatıyorum temmuz ayında…’

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, haziran enflasyon verisi sonrası memur emeklilerinin zam oranının beklentilerin altında kalacağını belirtti. Refah payı ve eşitleme ihtimali bulunmuyor.

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

ROK ‘Kurultay Davası ertelenecek’ dedi: Borsa yükseldi, bankacılık endeksi puan arttırdı

CHP’deki kurultay iptal davası, siyaset gündemindeki yerini korurken, siyasi gelişmeler ekonomiyi de etkiliyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası dönüşünü gündeme taşıyan “mutlak butlan” ihtimali, dava süreciyle birlikte yatırımcıların da odağında …

Brent petrolün varili 67,04 dolardan işlem görüyor

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 67,04 dolardan işlem görüyor. Petrol fiyatlarındaki kısmi yükselişte, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile ticaret anlaşması imzalandığını açıklaması ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell üzerindeki faiz indirimi baskısının artması etkili oldu.