Suriyeli Kürtlerden “demokratik devlet” çağrısı

Suriyeli Kürtler, Demokratik Devlet Çağrısında Bulundu

Suriyeli Kürtler, Suriye’nin geleceğine dair düzenledikleri konferansta Kürtlerin haklarının güvence altına alındığı “demokratik ve ademimerkeziyetçi bir devlet” çağrısında bulundu. Ülkenin kuzeydoğusundaki Kamışlı kentinde yapılan konferansa, Kürt Ulusal Konseyi’nin üst düzey yetkilisi Muhammed İsmail başkanlığında yaklaşık 400 Kürt temsilci katıldı.

Konferansta Kürt halkının anayasal haklarının güvence altına alınması, uluslararası insan hakları sözleşmelerine bağlılık ve kadınların özgürlüğünün korunması vurgulandı. Ayrıca, demokratik ve ademimerkeziyetçi bir devlet için Kürt güçlerle Şam’daki yeni yönetim arasında ulusal diyalog için bir temel oluşturacak vizyon için de çağrı yapıldı.

Konferansa Türkiye’den Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti de katıldı. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi, konferansta yaptığı konuşmada, “Tüm Suriyeli bileşenlere ve Şam hükümetine mesajımız şudur: Bazılarının söylediğinin aksine, bu konferans bölünmeyi amaçlamamaktadır” dedi.



Kamışlı’da düzenlenen konferansa katılan DEM Parti heyeti, burada Mazlum Abdi ile görüştü Fotoğraf: ANKA

Kürtlerin Suriye’de radikal demokratik dönüşümlerde öncü rol oynaması hedeflenirken, Suriyeli Kürtlerin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi sayesinde elde ettikleri kazanımları kaybetmek istemedikleri belirtildi. Ayrıca, Suriyeli Kürt yetkililerin tam bağımsızlık değil, bağımsızlığı koruyacak bir yapı arayışında oldukları ifade edildi.

Suriye’deki petrol ve gaz alanlarının çoğunluğunun Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kontrolünde olduğu ve bu alanların yeniden yapılanma sürecinde kritik bir rol oynayabileceği düşünülüyor. Suriye’de Esad rejiminin devrilmesiyle iktidara gelen yeni yönetim, Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilen YPG’nin oluşturduğu SDG ile anlaşma yapmış olsa da, Kürt yönetimi yeni ulusal hükümetin çeşitliliği yeterince yansıtmadığı gerekçesiyle tepki göstermişti.

Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı anayasa bildirgesi de eleştirilere maruz kalmış, yetersiz bulunmuştu. Suriyeli Kürtler, ülkede herkesin eşit haklara sahip olması ve kadınların devlet kurumlarında aktif şekilde yer alması gerektiğini savunuyor.

DW,AFP,AP / CÖ,ET

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl erişebilirim?

Related Posts

Adalet Bakanı Tunç: Anayasa değişikliğinin Terörsüz Türkiye ile ilgisi yok

Adalet Bakanı Tunç: Anayasa değişikliğinin Terörsüz Türkiye ile ilgisi yok

‘Birinciyiz’ diyen Erdoğan’a son ankette soğuk duş

Piar Araştırma’nın son anketinde partisinin ‘birinci’, CHP’nin ‘ikinci’ olduğunu öne süren Erdoğan’ı üzecek sonuç çıktı. Buna göre, CHP yüzde 32,5 oy alırken AKP ise yüzde 30,2’de kaldı; dört partinin barajı geçtiği ankette Zafer Partisi’nin oranı da dikkat çekti.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Diplomasiyi güçlendirerek savaşın tekrarlanmasının önüne geçmeye çalışıyoruz

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, diplomasiyi güçlendirerek savaş ve çatışmanın tekrarlanmasının önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi

ABD’deki orman yangını 1 günde 20 kat büyüdü

ABD’nin Arizona eyaletindeki orman yangınının 24 saat içinde yaklaşık 20 kat büyüdüğü bildirildi.

CHP’li Başarır: Erdoğan  her şeyi söylüyor ama adaletten bahsetmiyor

CHP Grup Başkanvekili Başarır, “Bugün Cumhurbaşkanı çıkıp açıklama yapıyor her şeyi söylüyor ama adaletten bahsetmiyor” dedi.

Fransa Genelkurmay Başkanı Burkhard: Rusya Fransa’yı Avrupa’da baş düşmanı olarak görüyor

Fransa Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhard, düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Fransa’yı “Avrupa’daki baş düşmanı” olarak gördüğünü ifade etti. Burkhard, Rus uydularının uzaydaki manevralarının “uydularının yörüngelerini engellemek ve onları gözetlemek” amacıyla yapıldığını ifade etti.