S&P Global Ratings: Bankaların performansı TCMB’ye bağlı

Bankaların Performansı TCMB Kararlarına Bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) alacağı kararlara bağlı olarak bankaların performansının belirlendiğini belirtti.

Ozyavuz, ForInvest Smart Content’ten Onur Kuzu’nun sorularını yanıtlarken, TCMB’nin faiz politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Ana senaryolarında, TCMB’nin gösterge faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tutmayı ve yaz aylarından itibaren kademeli faiz indirimleri yapmayı planladıklarını açıkladı. Bu varsayım, kurun istikrar kazanması, rezervlerin artması ve aylık enflasyonun kabul edilebilir seviyede seyretmesine bağlı olarak şekillendi.

‘Faiz Artışı Beklemiyoruz’

Ozyavuz, “Faiz artışı beklemiyoruz” diyerek, bu adımın yalnızca mali istikrar ya da dezenflasyon riskleri ortaya çıktığında gündeme gelebileceğini belirtti. Ayrıca, 2025’e kadar varlık kalitesinde bozulma beklentisi olduğunu ancak faiz artışlarının bu durumu erteleyebileceğini dile getirdi.

Faiz indiriminin ise şu anda uzak bir ihtimal olduğunu belirten Ozyavuz, daha sıkı finansman koşulları ve artan fonlama maliyetlerinin marjlarda baskı yaratacağını söyledi. İyileşmenin ise yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde belirginleşmesini öngördüklerini belirtti.

Bankaların Performansı TCMB’ye Bağlı

Bankaların performansının büyük ölçüde TCMB’nin gelecekteki adımlarına bağlı olduğunu vurgulayan Ozyavuz, erken bir faiz indirim döngüsünün kârlılığı hızlandırabileceğini ancak yeni faiz artırımları veya sıkılaştırma adımlarının kârlılıktaki toparlanmayı erteleyebileceğini belirtti.

Türk bankalarının genel olarak iyi yönetildiğini belirten Ozyavuz, sektörün piyasa güvenine aşırı derecede hassas olduğunu ve ekonomik zorlukların ve yüksek volatilitenin bankacılık sektörünü olumsuz etkilediğini açıkladı. Bankaların kısa vadeli dış finansmana olan yüksek bağımlılığının, yatırımcı güvenindeki değişimlere karşı sektörü kırılgan hale getirdiğini belirtti.

Related Posts

Doğalgazda yeni zam bekleniyor

5 Nisan’da elektrik tarifelerinde yüzde 25 fiyat artışına gidilirken, doğalgazdaki yüzde 20 ile 24.2 oranındaki zamlar ise sanayi tipi aboneler ve elektrik üretim santralleri ile sınırlı tutulmuştu.

İşte sefaletin tablosu! Açlık sınırı asgari ücretin neredeyse iki katına çıktı

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun yaptığı Nisan ayı araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 178 liraya, yoksulluk sınırı 79 bin 413 liraya yükseldi. Bu oran ise asgari ücretin neredeyse iki katı oldu

TCMB Başkanı Karahan’ın Meclis’e sunum yapacağı tarih belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 6 Mayıs’ta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yapacak. Karahan’ın, küresel ekonomik gelişmeler, enflasyon ve para politikası üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

6 küp Grönland buzu 100 dolar

Trump ile dünya gündemine gelen Grönland, dünyaya buz pazarlamaya başladı. Lisans alan 6 şirket Dubai gibi şehirlerde bulunan lüks mekanlara 6 küp Grönland buzunu 100 dolara satıyor. Bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir