Rüyalar o hastalığın habercisi olabilir! Yapay Zeka ile yeni tanı yöntemi

Yapay Zeka ile Yeni Uyku Bozukluğu Teşhis Yöntemi Geliştirildi

Mount Sinai Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmada, Dr. Emmanuel During önderliğindeki ekip, uyku bozukluklarının teşhisinde yapay zeka destekli bir algoritma geliştirdi. Bu algoritma, uyku sırasında kaydedilen videolardaki hareketleri analiz ederek REM uykusu davranış bozukluğunu teşhis etmede %92 doğruluk oranına sahip.

REM uykusu davranış bozukluğu (RBD) genellikle diğer uyku bozukluklarıyla karıştırılabilmektedir. Hastalar, rüyalarını konuşma, gülme, bağırma veya yatakta hareket etme gibi belirtilerle gösterirler. Kesin bir teşhis için ileri düzey video-polysomnografi testi gereklidir.

Araştırmada, 170 hasta üzerinde yapılan 2D kamera ile yapılan uyku testleri sonucunda, algoritmanın REM uykusu sırasında kaydedilen hareketleri analiz ederek RBD teşhisi koymada etkili olduğu gözlemlendi. Bu durum, RBD’nin demans ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların erken belirtisi olabileceğini düşündürmektedir.

Birleşik Krallık’ta 153 bin Parkinson hastası ve 944 bin demans hastası bulunmaktadır. Demansın yıllık ekonomik maliyeti 42 milyar sterlin tahmin edilirken, bu rakamın önümüzdeki 15 yılda 90 milyar sterline ulaşması beklenmektedir. Bu nedenle, bu tür hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Fibromiyalji ile Yaşam Nasıl Olmalı ? 

Uzmanlar, 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü’nde, görünmeyen ağrıların yaşam kalitesine olan etkisine dikkat çekiyor.

İstanbul’daki gıdalarda yüksek pestisit çıkması ne anlama geliyor?

Greenpeace Türkiye’nin bu yıl yayımladığı “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, İstanbul’da satılan 14 farklı sebze ve meyvede sağlığı tehdit edebilecek düzeyde pestisit kalıntısı tespit edildi.

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.