Eğitim Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Fidan, Kalın ve Güler Amman’da… Komşularından Şam’a destek

Ürdün’ün başkenti Amman’da, ‘Türkiye-Ürdün-Irak-Lübnan-Suriye Toplantısı’ zirvesi gerçekleştirildi. Ürdün, Irak, Lübnan ve Suriye’nin dışişleri ve savunma bakanları ile genelkurmay ve istihbarat başkanlarının yer aldığı toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın katıldı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan Önemli Açıklamalar

Ürdün Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suriye’nin komşu ülkeleri arasında terörizm, uyuşturucu ve silah kaçakçılığıyla mücadele gibi ortak zorluklarla ilgili işbirliğini artırmak amacıyla bir toplantının düzenlendiği belirtildi.

Ortak Bildiri Yayınlandı

Zirve sonrası Türkiye, Ürdün, Irak, Lübnan ve Suriye tarafından yayınlanan ortak bildiride, Suriye’nin güvenliğini tehlikeye atan her türlü girişimin kınandığı ve Şam yönetimine destek verildiği vurgulandı.

Zirve sonrası gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye’nin Suriye’deki istikrara zarar veren herhangi bir faaliyeti desteklemediğini ve sivil halkın haklarını korumaya devam edeceklerini belirtti. Fidan, bölgedeki ülkeler olarak özellikle DEAŞ’a karşı ortak operasyonlar ve istihbarat mekanizmaları oluşturma kararı aldıklarını açıkladı. Terör örgütü PKK konusunda ise, bölgedeki diğer ülkelerin de sorumlulukları olduğunu vurgulayarak, DEAŞ’a karşı takınılan ortak tavırın PKK’ya karşı da geçerli olması gerektiğini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ise ülkede güvenliği sağlama konusunda devletin sorumlu olduğunu ve başka birinin bu görevi üstlenmesine asla izin vermeyeceklerini belirtti. Şeybani, tüm halkı ve mezhepleri eşit şekilde koruduğunu vurgulayarak, herkese aynı şekilde yaklaştıklarını ifade etti.

‘Suriye’nin Yanındayız’
Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi ise Türkiye’ye yönelik her türlü terör tehdidinin kendilerine de tehlike oluşturduğunu belirterek, nisan ayında yapılacak 2. Suriye ve Komşu Ülkeler Toplantısının Türkiye’de gerçekleşeceğini açıkladı. Ürdün Kralı 2. Abdullah ise Suriye’nin güvenliği, istikrarı ve toprak bütünlüğünü koruma konusunda destek verdiklerini dile getirdi.