DEM Parti’den sonuç bildirgesi: Öcalan ile ilgili ‘şartları’ açıkladılar

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Meclisi’nin (PM) 12 Şubat’ta yapılan toplantısına ilişkin sonuç bildirgesi yayımlandı.

“Halkların ortak mücadelesiyle barışı, adaleti ve özgürlüğü kazanacağız” başlığıyla yayımlanan sonuç bildirgesinde “Partimiz diyalog, müzakere ve çözüm ilkesini esas alan bir partidir. Dün olduğu gibi bugün de halklarımızın barış içinde, eşit yurttaşlık temelinde, ortak bir yaşam inşa etmesini her zaman savunmuş, savunmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

‘ÇÖZÜMÜN ANA BAŞLIKLARI’

Bildirgede, “Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği çözüm perspektifinin Türkiye’nin demokratikleşmesi ve kalıcı barışın sağlanması açısından tarihsel bir fırsat” olduğu belirtilerek özetle şöyle denildi:

“Sayın Öcalan’ın daha önce yaptığı barış çağrıları, Türkiye halklarında büyük bir umut yaratmıştır. Bugünkü çözüm tezleri ve demokratikleşemeye yönelik çağrıları da halklarımızın ortak geleceği için kritik bir dönüm noktası olacaktır. Bu bağlamda, barış ve demokratik çözümün ana konuları şunlardır:

Tecrit Politikalarına Son Verilmesi: Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, özgür çalışma koşullarının sağlanması, toplumun barış ve demokratikleşme sürecine dair gelişmeleri doğrudan öğrenmesi, onurlu bir barışın sağlanması açısından hayati bir öneme sahiptir.

Demokratik Yeni Bir Toplumsal Sözleşme: Kürt halkının demokratik ve siyasi haklarının anayasal güvence altına alınması sağlanmalı; Türkiye’de demokratikleşmenin önünü açacak çoğulcu ve katılımcı kapsamlı bir inşa süreci başlatılmalıdır.

Ortak Vatanda Eşit Yaşam: Türkiye’de yaşayan herkes, eşit haklara sahip yurttaşlar olarak ortak bir geleceği birlikte inşa etme hakkına sahiptir. Kürtler, Türkler, Araplar, Ermeniler, Süryaniler, Romanlar; Sünniler, Aleviler, Êzidîler, Hristiyanlar, Museviler ve diğer tüm halklar, inançlar ve kimlikler hiçbir ayrımcılığa uğramadan, anadilinde eğitim ve kültürel haklar başta olmak üzere tüm demokratik haklara sahip olmalıdır.

Türkiye’nin Ortadoğu’da Savaş Yerine Diyalog ve Barış Politikalarını Benimsemesi: Bölgedeki tüm halklarla eşit ve barışçıl ilişkilere dayalı diplomasi geliştirilerek, başta Kürtler olmak üzere bölge halklarıyla ilişkiler savaş ve imha temelinde değil, demokratik müzakere çerçevesinde ele alınmalıdır.

‘HALKIN İRADESİ YOK SAYILIYOR’

Türkiye’de hukuksuzluk ve adaletsizlik sadece savaş politikalarıyla sınırlı değildir. İşçilerin ve emekçilerin hakları gasp edilmekte, kadınlar her gün erkek şiddetine maruz bırakılmakta, basın, haber alma, düşünce, ifade, örgütlenme özgürlüğüne müdahale edilmekte, seçme ve seçilme hakkı kayyımlarla gasp edilmekte, halkın iradesi siyasi hesaplarla şekillendirilen mahkeme kararlarıyla yok sayılmaktadır. Barış, adalet ve emek mücadelesi iç içedir. İşçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve ezilen halkların talepleri birbirinden ayrılamaz. Özgürlük ve eşitlik için verilen mücadele, aynı zamanda halkların barış içinde yaşama hakkı için verilen mücadeledir.

‘BİZE DÜŞEN GÖREV…’

Bize düşen görev, barışı toplumsal alanda ve demokratik zeminde derinleştirmektir. DEM Parti barışın gerçek ve kalıcı olması için üzerine düşen tarihsel sorumluluğun bilincindedir.

Partimiz diyalog, müzakere ve çözüm ilkesini esas alan bir partidir. Dün olduğu gibi bugün de halklarımızın barış içinde, eşit yurttaşlık temelinde, ortak bir yaşam inşa etmesini her zaman savunmuş, savunmaya devam edecektir. Barışın, diyaloğun ve demokratik çözümün teminatı DEM Partidir. Bugüne kadar 43 merkezde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz “Toplumsal Barış ve Özgürlük Buluşmaları” ile üç büyük kentte gerçekleştirdiğimiz on binlerce kişinin dahil olduğu “Özgürlük İçin Barış” mitingleri halkların barış özlemini açığa çıkarmış ve demokratik çözüm arayışına olan inancı pekiştirmiştir. Halk toplantıları halklarımızın barışa inancının, özleminin ve isteğinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Tüm bunlardan hareketle, tarihsel olarak üstlendiğimiz misyon gereği, çatışma ve çözümsüzlük siyasetinin karşısında durarak barış talebinin toplumsallaşması ve halkların demokratik iradesinin güçlenmesi için daha fazla mücadele edeceğiz.”

Related Posts

MHP’li Feti Yıldız, İmamoğlu duruşmasından rahatsız: ‘Maşallah, zılgıtlarla, alkışlarla…’

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Akın Gürlek’ davasına ilişkin hakim karşısına çıktığı duruşmada; İmamoğlu’na yönelik destek sloganlarına ve alkışlarına tepki gösterdi.

CHP’li Erdoğdu: Siyasi hayatının en büyük hatası

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik 6. dalga operasyon kapsamında 31 Mayıs’ta gözaltına alınan ve 3 Haziran’dan bu yana Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu Cumhuriyet’e konuştu.

Hakan Fidan’dan Birleşik Krallık’taki mevkidaşı ile İran-İsrail arasındaki çatışmayı teması

Hakan Fidan’dan Birleşik Krallık’taki mevkidaşı ile İran-İsrail arasındaki çatışmayı teması

CHP’den ‘doğa katliamı yasası’na sert tepki: ‘Doğanın ve üretimin idam fermanıdır!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, TBMM’ye sunulan yeni yasa teklifini “doğaya karşı ilan edilmiş topyekûn bir savaş” olarak nitelendirdi. Teklifin, doğal yaşam alanlarını ve kırsal üretimi tehdit ettiğini belirten Adem, “Bu bir yasa ile işlenen doğa suçudur” dedi.

Bakan duyurdu: 4 ülkeye tüm uçak seferleri iptal edildi

İran- İsrail gerilimi tırmanırken Ulaştırma Bakanlığı’ndan kritik açıklama geldi. 16 Haziran 2025 Pazartesi gününe kadar İran, Irak, Suriye ve Ürdün’e yönelik seferler iptal edildi.

‘Duran adam’ eyleminde gözaltına alınan çocuklardan darp iddiası

Taksim Meydanı’ndaki “Duran Adam” eylemi sırasında gözaltına alınan 18 yaş altındaki çocuklar, soruşturma kapsamında savcılıkta ifade verdi. Çocuklar, polis tarafından darp edildiklerini belirtirken, avukatları da müvekkillerinin polisler tarafından küfür ve hakarete maruz kaldığını öne sürdü.