Çatlak derinleşiyor: Ortaya çıkacak yeni okyanus bu ülkeleri sular altında bırakacak

Afrika Kıtası, Yeni Bir Okyanus Oluşturma Sürecinde

Afrika kıtasında, Pangea’nın yaklaşık 230 milyon yıl önce parçalanmasına benzer bir jeolojik süreç yaşanıyor. Bilim insanları, bu sürecin Afrika’da yeni bir okyanusun oluşumuna yol açabileceğini öngörüyor. Bu jeolojik değişim, Kenya, Tanzanya ve Etiyopya’dan geçen ve Afrika kıtasını giderek parçalayan Doğu Afrika Rift Sistemi’nden kaynaklanıyor.

Son 25 milyon yılda, bu sistemdeki çatlaklardan biri genişleyerek iki belirgin tektonik levha oluşturdu: Batıda Nubian Levhası ve doğuda Somali Levhası. Jeologlar, bu iki levha arasındaki çatlağın derinleşmesiyle suyun bu bölgeyi dolduracağını ve iki kara parçası arasında yeni bir okyanusun ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

National Geographic’e göre, Somali Levhası’nın Nubian Levhası’ndan uzaklaşmasıyla Afrika kıtasında yeni bir kara parçası oluşabilir. Bu yeni kara parçasının, Madagaskar’a benzer bir yapı sergilemesi bekleniyor. Ayrıca, Hint Okyanusu’nun sularının bu yeni alanı dolduracağı ve şu anki Doğu Afrika Rift Vadisi’nin sular altında kalacağı öngörülüyor. Bu yeni okyanusun, Atlas Okyanusu kadar derin olabileceği belirtiliyor

Afrika’nın parçalanma süreci, kıtanın jeolojik evrimini ve gelecekteki olası senaryoları anlamak açısından bilim dünyasında büyük bir ilgi uyandırıyor. Bu süreç, Somali, Kenya, Tanzanya ve Etiyopya gibi ülkeleri doğrudan etkileyerek, kıtanın jeolojik yapısında köklü değişikliklere yol açabilir. Uzmanlar, bu değişimin bir ila beş milyon yıl içinde tamamlanabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

BMW, Mercedes ve VW’den ortak hamle: Çinli rakipler için oyun değişiyor!

Yıllarca birbirlerine rakip oldular. Şimdi aynı masadalar… BMW, Mercedes ve Volkswagen, Çinli üreticilere karşı beklenmedik bir yazılım ittifakı kurdu.

WhatsApp’tan yeni özellik Belgeleri dönüştürmek için tek dokunuş yeterli olacak!

Meta, Android kullanıcılarına yönelik kullanıma sunacağı WhatsApp’a belge tarama özelliği getirmeye hazırlanıyor. Şirket, bu yeni özelliği henüz beta kullanıcılarına açtı. Bu özellik sayesinde fiziksel belgelerin fotoğrafını çekerek bu belgeleri …

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Tesla’nın sürücüsüz taksisi Robotaxi hizmete girdi

Tesla, CEO Elon Musk’ın yıllardır vaat ettiği sürücüsüz araç hizmetini nihayet hayata geçirdi. Şirketin 2025 Model Y SUV’leri, Amerika’nın Austin kentinde robotaksi hizmeti vermeye başladı. Böylece Musk’ın yalnızca kameralar ve uçtan uca yapay zekâ ile tam otonom sürüş mümkün iddiası ilk kez gerçek bir saha testiyle karşı karşıya kaldı.

SpaceX’in Starship roketi deneme uçuşu öncesinde patladı

SpaceX şirketine ait Starship roketi, ABD’nin Texas eyaletindeki deneme uçuşu öncesinde arızalanarak patladı.

İlk kez bu kadar net gözlemlendi! Evreni anlama şeklimiz kökten değişecek

James Webb Uzay Teleskobu, gezegen oluşumu hakkındaki teorileri sarsacak bir gözleme imza attı. 307 ışık yılı uzaklıktaki genç bir gezegende yüksek irtifa mineral bulutları ve olası metal yağmuru tespit edildi.