Bütçe açığı ilk 6 ayda 1 trilyona yaklaştı: Faiz harcamaları haziranda 275 milyar TL’yi aştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 Yılı Haziran Ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gelişmelerini Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı Haziran ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gelişmeleri’ni kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, haziran ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 1 trilyon 239,6 milyar TL olarak gerçekleşirken, bütçe gelirleri 909,4 milyar TL oldu ve bütçe açığı 330,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Faiz dışı bütçe giderleri ise 963,9 milyar TL olarak açıklandı ve faiz dışı açık ise 54,5 milyar TL olarak belirtildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişteki faizle ilgili açıklamalarına rağmen bütçe giderlerinde faize ayrılan bölüm dikkat çekiciydi. Haziran ayında faiz harcamaları 275 milyar 675 milyon TL olarak açıklandı ve ocak-haziran döneminde 1 trilyonun üzerine çıktı. Yılın ilk yarısında merkezi yönetim bütçe giderleri içinde faiz harcamaları 1 trilyon 111 milyar 440 milyon TL’ye ulaştı.

Bütçe Dengesi ve Gelişmeler

Merkezi yönetim bütçesi 2024 yılı Haziran ayına kıyasla 2025 yılı Haziran ayında 330 milyar 176 milyar TL açık verdi. Faiz dışı açık ise 176 milyar 4 milyon TL’den 54 milyar 501 milyon TL’ye geriledi.

2025 yılı Haziran ayı itibarıyla merkezi yönetim bütçe giderleri 1 trilyon 239 milyar 603 milyon TL olarak gerçekleşti. Faiz harcamaları 275 milyar 675 milyon TL iken faiz hariç harcamalar 963 milyar 928 milyon TL oldu.

Haziran ayında gerçekleştirilen merkezi yönetim bütçe giderleri, öngörülen ödenekten 1 trilyon 239 milyar 603 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu tutar, 14 trilyon 731 milyar 14 milyon TL’lik bütçenin bir kısmını oluşturuyor.

Bütçe Gelirleri ve Artışlar

Merkezi yönetim bütçe gelirleri Haziran ayında 909 milyar 427 milyon TL olarak açıklandı. Vergi gelirleri 764 milyar 929 milyon TL’ye ulaşırken, genel bütçe vergi dışı gelirleri 117 milyar 756 milyon TL oldu.

2025 yılı Haziran ayında bütçe gelirleri, bir önceki yıla göre yüzde 53,8 oranında artarak 909 milyar 427 milyon TL’ye yükseldi. Vergi gelirlerinin tahsilatı ise geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 58,3 artışla 764 milyar 929 milyon TL olarak gerçekleşti.

Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri

2025 yılı Ocak-Haziran döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri 6 trilyon 579,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe gelirleri ise 5 trilyon 598,6 milyar TL olarak kaydedildi ve bütçe açığı 980,5 milyar TL oldu. Faiz dışı bütçe giderleri 5 trilyon 467,6 milyar TL olurken, faiz dışı fazla ise 131 milyar TL olarak gerçekleşti.

2025 yılı Ocak-Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla bütçe giderlerinde yüzde 43,7’lik bir artış görüldü. Faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 36,5 artarak 5 trilyon 467,6 milyar TL olarak gerçekleşti.

Bütçe Gelirleri ve Vergi Gelirleri

2025 yılı Ocak-Haziran döneminde merkezi yönetim bütçe gelirleri 5 trilyon 598 milyar 580 milyon TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirleri 4 trilyon 771 milyar 457 milyon TL’ye ulaşırken, genel bütçe vergi dışı gelirler 658 milyar 930 milyon TL oldu.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, bütçe gelirlerinde yüzde 46,1’lik bir artış görüldü. Özellikle vergi gelirlerinin tahsilatında yüzde 48,5’lik bir büyüme kaydedildi ve 4 trilyon 771 milyar 457 milyon TL’lik bir gelir elde edildi.

Related Posts

Petrolde zayıf seyir

Petrol fiyatları haftanın ikinci işlem gününde zayıf seyrediyor. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 68,71 dolardan işlem görüyor.

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü

Haziran ayında Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7,8 artarken, otomobil üretimi yüzde 7,1 azaldı.

Zirai don vurdu kiraz yemeden bitti

Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve soğuk havanın vurduğu kiraz ağaçlarında verim ülke genelinde yüzde 70-80 oranında azaldı. Son hasadın yapıldığı kirazda iç piyasada kiraz mevsimi geçerken hala evlere kiraz girmedi; ihracata da gönderilecek ürün kalmadı.

En düşük emekli maaşı 16 bin 881 liraya çıkıyor: Teklif TBMM’de kabul edildi

Emeklilerin maaş düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.