Asya piyasalarında dalgalı seyir: Ticaret savaşları yeniden gündemde

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikasının ve sert ekonomik söylemlerinin küresel piyasalardaki varlık fiyatlarını etkilemeye devam ettiği gözlemleniyor. Ancak Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin’e yönelik söylemlerinde ton değişikliği yapması dikkat çekiyor.

ABD ile Çin arasındaki “ticaret savaşı” konusunda Trump, “Biz çok nazik olacağız. Onlar da çok nazik olacaklar. Sonra ne olacağını göreceğiz ama nihayetinde bir anlaşma yapmak zorundalar. Çünkü aksi takdirde ABD ile iş yapamayacaklar.” şeklinde konuştu.

ABD yönetiminin Çin’e uyguladığı tarifeleri müzakere edeceğini ancak şu an için uygulanan tarifeleri değiştirmeyeceğini açıklaması, Asya endekslerinde yatırımcıların tedbirli davranmasına neden oluyor.

Bölgedeki ekonomi yetkililerinin açıklamaları da yakından takip ediliyor. Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, G20 toplantısında yaptığı konuşmada, tek taraflılığın ve korumacılığın zararlı olduğunu vurguladı. Pan, Çin’in serbest ticaret kurallarını destekleyeceğini belirtirken dışa açık bir ekonomiye sahip olacaklarını ve küresel ekonomik entegrasyonu teşvik edeceklerini ifade etti.

Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato ise G20 ülkelerini piyasaları istikrara kavuşturma konusunda işbirliği yapmaya çağırdı. Kato, ABD’nin gümrük vergileri ve diğer ülkelerin aldığı önlemlerin küresel büyümeyi olumsuz etkilediğini ve finans piyasalarını istikrarsızlaştırdığını ifade etti. Ayrıca Kato, bugün ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile ikili görüşmeler yapacağını bildirdi.

Bölgeden gelen verilere göre, Güney Kore’de gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daralarak 2024’ün ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez küçüldü. Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 artarak 35,081 puana yükselirken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 azalarak 2.522 puana geriledi.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 artışla 3.298 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 düşüşle 21.819 puanda ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,3 azalarak 79.877 puanda bulunuyor.

Related Posts

Bütçe açığı ilk 6 ayda 1 trilyona yaklaştı: Faiz harcamaları haziranda 275 milyar TL’yi aştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ”Haziran ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gelişmeleri”ni açıkladı. Haziranda 330 milyar liranın üzerinde verilen bütçe açığı Ocak-Haziran döneminde ise 1 trilyon liraya yaklaştı. Faiz giderleri ise dikkat çekti. Son bir ayda faiz giderleri 275 milyar TL’yi aştı.

Petrolde zayıf seyir

Petrol fiyatları haftanın ikinci işlem gününde zayıf seyrediyor. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 68,71 dolardan işlem görüyor.

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü

Haziran ayında Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7,8 artarken, otomobil üretimi yüzde 7,1 azaldı.

Zirai don vurdu kiraz yemeden bitti

Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve soğuk havanın vurduğu kiraz ağaçlarında verim ülke genelinde yüzde 70-80 oranında azaldı. Son hasadın yapıldığı kirazda iç piyasada kiraz mevsimi geçerken hala evlere kiraz girmedi; ihracata da gönderilecek ürün kalmadı.

En düşük emekli maaşı 16 bin 881 liraya çıkıyor: Teklif TBMM’de kabul edildi

Emeklilerin maaş düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu.