Bali tek kullanımlık plastik üretimini yasaklanıyor

Bali, Plastik Ambalaj Üretimini Yasaklamaya Hazırlanıyor

Endonezya’nın turizm cenneti olan Bali, plastik kirliliği ile mücadele kapsamında önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Bali Eyalet Yönetimi, küçük boy plastik ambalaj üretimini 2026 yılında tamamen yasaklama planları yapmaktadır. Bu karar, 1 litreden küçük şişe su üretimini yasaklayan kararnamenin ardından çevreci kuruluşların tavsiyesi üzerine alınmıştır. Bali Valisi Yardımcısı I Nyoman Giri Prasta, Denpasar’da yaptığı açıklamada, “Bu konuda çalışmalar tamamlandı. Şimdi ya da gelecek yıl içinde netleşecek” ifadelerini kullanmıştır.

Vali Koster Kararlı

Bali Valisi Wayan Koster’in, plastik ambalaj yasakları konusundaki kararlılığı dikkat çekmektedir. 2025 yılında yürürlüğe giren Temiz Bali Hareketi Genelgesi ile 1 litreden küçük şişe suların üretimi ve dağıtımı zaten durdurulmuştu. Fransız Danone firmasının dağıtımı tamamlanan ürünler ise bu kapsam dışında bırakılmıştır.

Bilimsel Kurumlar ve Hukuki Dayanaklar

Çevre çalışmalarıyla tanınan Nusantara Nehir Araştırmaları Kurumu (BRUIN), Bali yönetimini sadece şişe suyuyla sınırlı kalmamaya çağırmıştır. Kurumun atık sayımı koordinatörü Muhammad Kholif Basyaiban, 2008 tarihli Atık Yönetimi Yasası’nın üretici sorumluluğunu açıkça tanımladığını vurgulamıştır. Ayrıca 2019 tarihli Çevre ve Ormancılık Bakanlığı Yönetmeliği’nin her türlü plastik atığa aynı mesafede durulmasını şart koştuğunu belirtmiştir.

Ulusal Atık Yönetimi Bilgi Sistemi’ne göre Bali, yalnızca 2024 yılında 1.2 milyon ton plastik atık üretmiştir. Bu veriler, yasağın gerekliliğini bilimsel olarak da desteklemektedir.

Yerli Üreticilerden Tepki ve Alternatif Öneriler

Ancak, yasağın tüm çevrelerde destek görmediğini belirtmek önemlidir. Bali merkezli CV Tirta Taman Bali’nin başkanı I Gde Wiradhitya Samuhata, yasağın işletmelerle müzakere edilmeden ve hukuki temellere oturtulmadan yürürlüğe konulmasının yanlış olduğunu ifade etmiştir. Samuhata, şirketlerinin resmi itiraz dilekçesini ve hukuki analizini Endonezya Şişelenmiş Su Üreticileri Derneği’ne ileteceklerini duyurmuştur.

PT Tirta Mumbul Jaya Abadi’nin başkanı Nyoman Arta Widyana ise sadece şişe su üreticilerinin hedef alındığını ve diğer ürünlerin de plastik ambalajlarla satıldığını belirterek tepkisini dile getirmiştir. Ayrıca PET ve PP gibi geri dönüştürülebilir ambalajların göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatmıştır.

Her iki üretici de çevreyi koruma hedefini desteklediklerini belirtmektedir ancak çözümün ambalaj yasaklarında değil, geri dönüşüm teşvikleri ve halk eğitimiyle güçlendirilmiş bir atık yönetim sistemi kurulmasında olduğunu savunmaktadır.

Related Posts

DEM Parti’nin adı değişiyor

“Terörsüz Türkiye” hedefiyle yola çıkılan süreç ilerlerken DEM Parti’de de değişim yolda. Kongresini ekim ayında yapmayı planlayan DEM Parti’de, kongre ile logo ve parti isminin değiştirilmesi de gündemde.

Galatasaray’da uçak kalkmıyor! Transfer iptal

La Liga’nın yeni ekibi Elche, Galatasaray’da forma giyen Yusuf Demir’i İspanya’ya götürmeye hazırlanırken yüksek maaşı nedeniyle transferini iptal etti.

Çömez’den ‘Murat Çalık’a verilen raporla ilgili çarpıcı iddia

İYİ Partili Turhan Çömez, Meclis’te tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’a verilen raporun, Adli Tıp Kurumu tarafından tahrif edildiğini ileri sürdü. Bunun hata olmadığını ifade eden Çömez, “Bu, korkunç bir skandal” dedi.

Vali Tavlı: İstiklal Madalyası 101 yıl sonra Samsun’a geliyor

SAMSUN Valisi Orhan Tavlı, Samsun Mavnacılar (gemilere yük götürüp getiren güvertesiz büyük tekne) Loncası’na 1924 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından verilen İstiklal Madalyası’nın 101 yıl sonra Samsun halkı adına Valiliğe teslim edileceğini duyurdu.

Otoyolda Feci Kaza: İki Sürücü Hayatını Kaybetti

Nurdağı’nda boş yakıt tankeri ile karpuz kamyonu çarpıştı; sürücüler olay yerinde hayatını kaybetti.

Kriz çıktı! Anlaşma yapıldı ama transfer olmuyor: Ben o takıma gitmem

Sporting forması giyen Viktor Gyökeres, Premier Lig ekiplerinden Arsenal’e transfer olmaya hazırlanırken beklenmedik bir gelişme yaşandı. Transferde Manchester United’ın devreye girdiği ve Sporting ile anlaştığı ancak oyuncunun Manchester United’a gitmeyi reddedip Arsenal’de oynamayı istediği öğrenildi.