Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi, Ziyaretçi Sayısını Arttırmaya Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi, yılın ilk 6 ayında 141 bin ziyaretçi ağırladı. 2015 yılında kapılarını ziyaretçilere açan kompleks, 14 tescilli tarihi yapı ve yaklaşık 100 bin eseriyle bölgenin en önemli kültürel noktalarından biri haline geldi.

Diyarbakır’ın Kültürel Zenginliği Müzeye Yansıyor

Müze kompleksi her geçen yıl ziyaretçi sayısında belirgin bir artış yaşamaktadır. 2021 yılında 47 bin ziyaretçiyle başlayan yolculuk, 2022’de 68 bin, 2023’te 131 bin, 2024’te ise 194 bine ulaştı. Sadece 2025’in ilk 6 ayında 141 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapan müze, yıl sonunda hedeflenen 300 bin ziyaretçi sayısının yüzde 55’ine ulaşmış durumda.

Türkiye’den olduğu kadar yurt dışından da ilgi gören müze, 2024 yılında Diyarbakır’a gelen her 100 kişiden 16’sı tarafından ziyaret edildi. Bu oran, şehrin kültürel turizm potansiyelini gözler önüne seriyor.

Zengin Koleksiyonla Öne Çıkan Müze

Müzede bulunan eserlerin toplam sayısı yaklaşık 100 bin olup, bunlardan 36 bin 600’ü koleksiyon eseri niteliğindedir. Şu an itibarıyla 1.615 eser ziyaretçilere teşhir salonlarında sunulmaktadır. Geri kalan eserler ise koruma altında muhafaza edilmektedir.

Kültür Yolu Festivali ile Tanıtımı Yapılacak

Ekim ayında düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivali ile birlikte müze kompleksine olan ilginin daha da artması beklenmektedir. Festival süresince yerli ve yabancı ziyaretçilerin bölgeye yoğun ilgi göstermesi, Diyarbakır’ın kültür turizmine yönelik katkısını artıracaktır.

Hedefler Büyüyor

Gelecek yıllar için belirlenen hedefler arasında 5 yıl içinde toplam 500 bin, 10 yıl içinde ise 1 milyon ziyaretçi hedefi bulunmaktadır. Ayrıca, Diyarbakır’ın “müzeler kenti” olma hedefi doğrultusunda, planlanan Diyarbakır Cezaevi Anı Müzesi’nin yakın gelecekte ziyarete açılması planlanmaktadır.

Related Posts

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

Bursa abonman kalktı mı? Burulaş duyurdu: Bursa toplu taşıma zamlı ücretleri Temmuz 2025

Bursa’da toplu taşıma ücretlerine gelen zam ve abonman sisteminin kaldırıldığına dair iddialar, şehirde yaşayan vatandaşların gündeminde. Burulaş tarafından 7 Temmuz 2025 tarihinde duyurulan yeni zamlı tarifeler, BursaRay, otobüs, tramvay ve özel halk otobüslerinde uygulanmaya başlandı. Peki, Bursa abonman kalktı mı? Bursa toplu taşıma yeni ücretleri 2025 ne kadar oldu? İşte Bursa toplu taşıma zamlarıyla ilgili tüm detaylar…

Cumhuriyet’in haberinin ardından LGS skandalına MEB’den yeni açıklama: Usule aykırılık kabul edildi, ‘sınav güvenliği’ savunuldu

Cumhuriyet’in gündeme taşıdığı LGS skandalında yeni gelişmeler yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sınav kitapçığının usule aykırı şekilde sınav esnasında dışarı çıkarıldığını ikinci kez doğruladı. Bakanlık, sınav güvenliğinin tehlikeye atılmadığını savunsa da, kamuoyundaki tartışmalar ve velilerin endişeleri devam ediyor.

CTE tayin sonuçları 2025 ne zaman açıklanacak? Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü takvimi duyurdu!

CTE tayin sonuçları için geri sayım başladı. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), 2025 yılı isteğe bağlı personel atama planlaması ve aile birliği mazeretine dayalı naklen atama takvimini duyurdu. Personel tarafından merakla beklenen tayin sonuçları ve atama süreçlerine ilişkin detaylar, CTE’nin resmi internet sitesi üzerinden yayımlandı. Peki, CTE tayin sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

OBP güncelleme ne zaman, nasıl yapılır? Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplama nasıl yapılır?

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), öğrencilerin yükseköğrenime başlama aşamasında YKS puanı üzerine bir de OBP ekleniyor. Peki, OBP güncelleme ne zaman, nasıl yapılır? Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplama nasıl yapılır?

SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ 13 HAZİRAN || Çanakkale gece depremle sallandı! Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu? Kandilli ve AFAD son depremler listesi: Kütahya ve Manisa’da deprem!

Son dakika depremler AFAD ve Kandilli tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Bu bağlamda özellikle “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabı sıkça sorgulanıyor. Hemen belirtelim ki son depremler Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından anbean kaydediliyor. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? AFAD tarafından kaydedilen verilere göre saat 01.56’da Çanakkale’de 3,5 büyüklüğüne deprem meydana geldi. Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 13 Haziran listesi…