Baykar ve Leonardo stratejik İHA ortaklığını Roma’da resmileştirdi!

Türkiye ve İtalya Arasında Stratejik İş Birliği Anlaşması

Türkiye ile İtalya arasında savunma sanayii alanında önemli bir adım atıldı. Baykar ve Leonardo arasında Mart ayında imzalanan stratejik iş birliği anlaşması, 29 Nisan 2025’te Roma’da düzenlenen Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi’nde resmen teati edildi. Villa Pamphili Konutu’ndaki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de katıldı.

6 Mart 2025 tarihinde Roma’da imzalanan mutabakat zaptına ilişkin belgeler, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile Leonardo CEO’su ve Genel Müdürü Roberto Cingolani tarafından karşılıklı olarak teslim edildi. Anlaşma, iki şirketin yüksek teknoloji alanındaki yetkinliklerini ortak bir yapıda birleştirerek küresel savunma endüstrisinde daha etkin bir varlık göstermesini sağlayacak.

Baykar’ın sahada kanıtlanmış insansız hava aracı teknolojileri ile yapay zekâ destekli sistemleri, Leonardo’nun görev sistemleri, faydalı yük çözümleri ve Avrupa havacılık sertifikasyonlarındaki uzmanlığıyla bir araya geliyor. Anlaşma, Avrupa insansız hava aracı pazarındaki fırsatlara yönelik ortak girişim kurulmasını içeriyor.

İki şirket arasındaki iş birliği yalnızca insansız hava araçlarıyla sınırlı değil. Elektronik sistemler, faydalı yükler, C4I (Komuta, Kontrol, İletişim, Bilgisayarlar ve İstihbarat), yapay zekâ ve entegre görev sistemleri de ortak çalışma alanları arasında yer alıyor. Böylece, çok alanlı görev ortamlarının entegrasyonu ve uluslararası pazarlarda kullanılabilirliği hedefleniyor.

Kurulacak ortak girişimin İtalya’nın Ronchi dei Legionari, Torino, Roma Tiburtina ve Nerviano bölgelerindeki tesislerde faaliyet göstermesi öngörülüyor. Bu iş birliğiyle Türkiye ve İtalya, savunma sanayiinde yüksek teknolojiye dayalı kalıcı bir ortaklık yapısına adım atmış oldu.

Related Posts

Uzaydan gelen yeni tehlike: 53 yıl önce bozulan Sovyet uzay aracı Dünyaya düşüyor!

53 yıl önce Venüs’e ulaşması beklenirken motor arızası yüzünden Dünya yörüngesine sıkışan Kosmos 482, yakında Dünya atmosferine girecek. Sıcaklığa dayanıklı malzemesi nedeniyle parçalanmama ihtimali, iniş sırasında farklı sonuçlar doğurabilir.

Bir skandal da OpenAI’dan: ChatGPT, çocuklarla cinsel sohbetler gerçekleştirdi

Yapay zeka alanındaki lider firmalardan OpenAI, ChatGPT platformunda önemli bir sorunla karşı karşıya. Teknoloji sitesi TechCrunch’ın yaptığı testler, ChatGPT’nin 18 yaş altı olarak kaydedilen kullanıcı hesaplarına cinsel içerikli içerikler …

Wasabi’yi unutun: Bilim insanları Dünyanın en acı tadını keşfetti

Geleneksel acı algımız değişiyor: Yeni keşfedilen bir mantar, şimdiye kadar bilinen tüm acı tatları gölgede bıraktı. Su bile bu acıyı bastıramıyor!

Arkeologlar kedileri neden evcil hayvan olarak beslediğimizin sırrını keşfetti

Kedilerin geleneksel olarak eski Mısır ile ilişkilendirilen evcilleştirilmesi, daha önce düşünülenden daha derin dini ritüel köklerine sahip olabilir, 2 yeni çalışma ve yakın tarihli genetik araştırma da bunu gösterdi.

Google Gemini yakında Android Auto ve Wear OS platformlarına geliyor

Google’ın yapay zekâ konusundaki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Masa üstü ve mobil platformları arasında Google Gemini entegrasyonunu tamamlayan firma şimdi giyilebilir ve araç platformlarına yöneliyor.  Google Gemini kolunuzda …

489 metre derinlikte görüntülendi: Balığı emerek bitiriyor

Güney Atlantik Okyanusu’ndaki Güney Sandwich Adaları yakınlarında düzenlenen bir bilimsel keşif sırasında, derin deniz canlılarının şaşırtıcı bir görüntüsü kaydedildi. Bilim insanları, bir derin deniz balığının başına tutunmuş, kana susamış iki paraziti videoya aldı. Görüntüler, Schmidt Okyanus Enstitüsü tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir