Zirai don fena vurdu! Bu ürünleri almak hayal olabilir

Zirai Don Tarım Ürünlerine Büyük Zararlar Verdi

Ülkemiz genelinde etkili olan şiddetli zirai don, tarımsal ürünlerde ciddi hasarlara neden oldu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, donun etkilediği bölgeleri ve ürünleri açıkladı.

Don felaketinin 65 ilde tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, “Tarımsal üretimin devamlılığı için don afetinden zarar gören tüm çiftçilerimize destek olmak adına bir fon oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar, “Yaşanan bu felaket sadece çiftçileri değil, tüketicileri de doğrudan etkileyecek” şeklinde ifade etti.

“Tarımsal Üretime Darbe Vurdu”

Şubat ayından itibaren ülkemizde 3 büyük zirai don olayının yaşandığını belirten Bayraktar, “Şubat ayında Mersin, Adana, Hatay gibi birçok ilimizde yaşanan zirai don olayı meyve bahçelerini etkiledi. Mart ayında Manisa ve Ege Bölgesi’ndeki birçok ilimizde yaşanan don ise üzüm bağlarına zarar verdi. Bu ardı arkası kesilmeyen don hadisesi neredeyse tüm ülkeyi etkiledi ve tarımsal üretime büyük bir darbe vurdu” şeklinde konuştu.

Bayraktar’ın Açıkladığı Zirai Don Etkilenen Bölgeler ve Ürünler

Malatya ve Kahramanmaraş Zirai Don Etkisi: Kayısı başta olmak üzere ceviz, kiraz, üzüm, elma gibi meyveler ile şeker pancarı, çerezlik ayçiçeği ve yem bitkileri.

Karadeniz Bölgesi Zirai Don Etkisi: Fındık ve çay başta olmak üzere kivi, hurma gibi meyveler.

Ege Bölgesi Zirai Don Etkisi: Üzüm, zeytin, incir, elma, ceviz, kiraz, ayva gibi meyveler.

Marmara Bölgesi Zirai Don Etkisi: Şeftali, ahududu, armut, zeytin, incir, kivi, nektarin, erik, kiraz gibi meyveler ile bazı ekili alanlar.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Zirai Don Etkisi: Antep fıstığı, badem, ceviz, nar, Trabzon hurması, dut ve diğer meyveler.

İç Anadolu Bölgesi Zirai Don Etkisi: Elma, armut, ayva, ceviz, kiraz, üzüm gibi meyveler.

Akdeniz Bölgesi Zirai Don Etkisi: Karpuz, patates, narenciye ve sebzelerde zarar meydana geldi.

Birçok Üründe Kayıp Yüzde 100’e Ulaştı

Bayraktar, “Dondan etkilenen bazı ürünlerde zarar oranının yüzde 100’lere kadar ulaştığını gözlemliyoruz. Kesin zarar oranları ise hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından netlik kazanacaktır. Bazı bölgelerimizde halen kar yağışı ve zirai don riski devam ediyor. Bu bölgelerde yapacağımız saha çalışmalarının sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacağız” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Bütçe açığı ilk 6 ayda 1 trilyona yaklaştı: Faiz harcamaları haziranda 275 milyar TL’yi aştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ”Haziran ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gelişmeleri”ni açıkladı. Haziranda 330 milyar liranın üzerinde verilen bütçe açığı Ocak-Haziran döneminde ise 1 trilyon liraya yaklaştı. Faiz giderleri ise dikkat çekti. Son bir ayda faiz giderleri 275 milyar TL’yi aştı.

Petrolde zayıf seyir

Petrol fiyatları haftanın ikinci işlem gününde zayıf seyrediyor. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 68,71 dolardan işlem görüyor.

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü

Haziran ayında Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7,8 artarken, otomobil üretimi yüzde 7,1 azaldı.

Zirai don vurdu kiraz yemeden bitti

Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve soğuk havanın vurduğu kiraz ağaçlarında verim ülke genelinde yüzde 70-80 oranında azaldı. Son hasadın yapıldığı kirazda iç piyasada kiraz mevsimi geçerken hala evlere kiraz girmedi; ihracata da gönderilecek ürün kalmadı.

En düşük emekli maaşı 16 bin 881 liraya çıkıyor: Teklif TBMM’de kabul edildi

Emeklilerin maaş düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu.