Google’dan yunuslarla konuşmak için yeni yapay zeka modeli

Yunuslar Arasındaki İletişim Yapay Zeka Modelleriyle Çözülüyor

Zeka düzeyi yüksek canlılar olan yunuslar, grup halinde çalışabilir, birbirlerine yeni beceriler öğretebilir ve kendilerine özgü seslerle iletişim kurabilir. Wild Dolphin Project (WDP) adlı kâr amacı gütmeyen kuruluş, Bahamalar’daki Atlantik benekli yunusları 40 yıl boyunca takip ederek geniş bir ses ve video kaydı arşivi oluşturdu. Araştırmacılar, yunusların birbirlerini çağırırken isim görevi gören ıslıklar kullandığını, kur yaparken veya kavga ederken çıkardıkları sesleri keşfetti.

YAPAY ZEKA MODELLERİ İLETİŞİM KURMAYI SAĞLIYOR

Bilim insanları, yunuslarla iletişim kurmanın teoride mümkün olduğunu düşünse de teknolojik gelişmeler yetersizdi. Ancak OpenAI’ın ChatGPT’si ve Google’ın Gemini gibi geniş dil modellerinin geliştirilmesi, durumu değiştirdi. Bu modellerin eğitiminde büyük veri setleri kullanılıyor ve en iyi eğitilen modeller insanlar gibi cümleler üretebiliyor.

Gemini’ın sistemiyle çalışan DolphinGemma adlı yapay zeka modeli, yunus sesleriyle çalışarak ses girdilerini yorumluyor ve gelecek muhtemel sesleri tahmin ediyor. Model, Google’ın Pixel telefonlarında çalışabiliyor ve araştırmacılar, modeli kullanarak ses kalıplarını belirlemeyi ve yunusların iletişimindeki yapıları çözümlemeyi umuyor.

Bilim insanları, yunuslarla karşılıklı iletişim kurmak için CHAT adlı bir sistem geliştirdi. CHAT, yunuslarla ortak bir kelime dağarcığı oluşturmayı hedefliyor ve uzun vadede yunusların dilini anlamayı planlıyor. Geniş dil modelleri süreci hızlandırabilir ve bilim insanlarının bu alandaki çalışmalarına ışık tutabilir.

Related Posts

BMW, Mercedes ve VW’den ortak hamle: Çinli rakipler için oyun değişiyor!

Yıllarca birbirlerine rakip oldular. Şimdi aynı masadalar… BMW, Mercedes ve Volkswagen, Çinli üreticilere karşı beklenmedik bir yazılım ittifakı kurdu.

WhatsApp’tan yeni özellik Belgeleri dönüştürmek için tek dokunuş yeterli olacak!

Meta, Android kullanıcılarına yönelik kullanıma sunacağı WhatsApp’a belge tarama özelliği getirmeye hazırlanıyor. Şirket, bu yeni özelliği henüz beta kullanıcılarına açtı. Bu özellik sayesinde fiziksel belgelerin fotoğrafını çekerek bu belgeleri …

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Tesla’nın sürücüsüz taksisi Robotaxi hizmete girdi

Tesla, CEO Elon Musk’ın yıllardır vaat ettiği sürücüsüz araç hizmetini nihayet hayata geçirdi. Şirketin 2025 Model Y SUV’leri, Amerika’nın Austin kentinde robotaksi hizmeti vermeye başladı. Böylece Musk’ın yalnızca kameralar ve uçtan uca yapay zekâ ile tam otonom sürüş mümkün iddiası ilk kez gerçek bir saha testiyle karşı karşıya kaldı.

SpaceX’in Starship roketi deneme uçuşu öncesinde patladı

SpaceX şirketine ait Starship roketi, ABD’nin Texas eyaletindeki deneme uçuşu öncesinde arızalanarak patladı.

İlk kez bu kadar net gözlemlendi! Evreni anlama şeklimiz kökten değişecek

James Webb Uzay Teleskobu, gezegen oluşumu hakkındaki teorileri sarsacak bir gözleme imza attı. 307 ışık yılı uzaklıktaki genç bir gezegende yüksek irtifa mineral bulutları ve olası metal yağmuru tespit edildi.