Teşvikli yatırımlarda büyük düşüş! Yüzde 45 azaldı!

2025 Yılına İlk Teşvik Bülteni Yayımlandı: Yatırımlar Ekside Kapandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2025 yılının ilk yatırım teşvik bültenini yayımladı. Geçen yılı yüksek enflasyona karşın ekside kapatan teşvikli yatırımlar, yeni yılın başlangıcında düşüş yaşadı. Ocak ayında teşvik belgeli sabit yatırım tutarı yüzde 44,9 oranında gerileyerek 53 milyar 612 milyon liraya düştü. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 92 milyar 347 milyon lira seviyesindeydi. Aynı zamanda istihdam da yüzde 14,2 oranında azalarak 21 bin 870’ye geriledi.

Teşvik belgesine bağlanan yatırım sayısı 1165 olurken, mega kentlerin bulunduğu 1. bölgede sert bir düşüş yaşandığı görüldü. Diğer yandan 3 ve 4’üncü bölgelerde yatırımlarda artış gözlenirken, diğer bölgelerde azalma yaşandı.

Aralık ayı hariç olmak üzere son bir yılda teşvik belgeli sabit yatırım tutarları sürekli olarak geriledi. Ekonomim’den Hüseyin Gökçe‘nin bildirdiğine göre, bu eğilim 2025 yılı Ocak ayında da devam etti.

2021 yılı Ocak ayındaki 73 milyar 219 milyon liralık teşvik belgeli yatırımlara karşılık, 2025 yılı Ocak ayında düzenlenen 53 milyar 612 milyon liralık yatırım teşvik belgeleri TL cinsinden son 5 yılın en düşük seviyesini temsil ediyor. Bu dönemde enflasyon yüzde 449,5 artarken, teşvik belgeli yatırımlar TL bazında yüzde 26,7 oranında azaldı.

DÖVİZ CİNSİNDEN HESAPLAMADA AZALMA DAHA BÜYÜK

Teşvik belgeli yatırımlardaki azalma, döviz cinsinden değerlendirildiğinde: Ortalama dolar kuru baz alındığında, 2021 yılı Ocak ayında 9,91 milyar dolarlık teşvik belgesi düzenlenirken, bu rakam 2025 yılı Ocak ayında 9,9 milyar dolara geriledi.

1. bölgede yer alan Ankara, İstanbul, İzmir gibi gelişmiş illerde Ocak ayında düzenlenen teşvik belgeleri yüzde 46,7 azalarak 14 milyar 336 milyon liraya geriledi. Fakat Kayseri, Adana ve Denizli’nin bulunduğu 2. bölgede yatırım tutarında yüzde 62,3’lük artışla 19,4 milyar liraya yükseliş yaşandı.

2025 yılı Ocak ayında yapılan 53 milyar 612 milyon liralık yatırımın 30.2 milyar lirası yeni yatırımlardan oluşurken, 21.4 milyar lirası tevsi, 1,9 milyar lirası ise modernizasyon, entegrasyon ve ürün çeşitlendirme yatırımlarından meydana geldi. Sektörel olarak ise, imalat sanayinde 33,6 milyar lira, enerjide 9,1 milyar lira, hizmetlerde 6,8 milyar lira, tarımda 2,1 milyar lira ve madencilikte de 1,8 milyar liralık yatırım gerçekleşti.

Related Posts

Rekabet Kurumu’ndan Mastercard ve Visa’ya Soruşturma

Rekabet Kurulu, Mastercard ve Visa hakkında yurt dışı işlemlerle ilgili soruşturma başlattı.

Bütçe açığı ilk 6 ayda 1 trilyona yaklaştı: Faiz harcamaları haziranda 275 milyar TL’yi aştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ”Haziran ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gelişmeleri”ni açıkladı. Haziranda 330 milyar liranın üzerinde verilen bütçe açığı Ocak-Haziran döneminde ise 1 trilyon liraya yaklaştı. Faiz giderleri ise dikkat çekti. Son bir ayda faiz giderleri 275 milyar TL’yi aştı.

Petrolde zayıf seyir

Petrol fiyatları haftanın ikinci işlem gününde zayıf seyrediyor. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 68,71 dolardan işlem görüyor.

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü

Haziran ayında Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7,8 artarken, otomobil üretimi yüzde 7,1 azaldı.

Zirai don vurdu kiraz yemeden bitti

Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve soğuk havanın vurduğu kiraz ağaçlarında verim ülke genelinde yüzde 70-80 oranında azaldı. Son hasadın yapıldığı kirazda iç piyasada kiraz mevsimi geçerken hala evlere kiraz girmedi; ihracata da gönderilecek ürün kalmadı.