800 bin yılın en yüksek seviyelerine ulaşıldı! Dünya sıcaklıkta rekor üstüne rekor kırıyor… Bundan sonra ne olacak?

Dünya Meteoroloji Örgütü Raporuna Göre Küresel İklim Durumu Endişe Verici Boyutlara Ulaştı

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) Küresel İklim Durumu raporuna göre, atmosferdeki karbondioksit, metan ve azot oksit konsantrasyonları son 800 bin yılın en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. Bilim insanları, dünyayı sert önlemler almaya zorlamamız gerektiğini vurgulayarak, küresel liderlerin aciliyet konusundaki eksikliklerini eleştirdi.

2024 Yılında Yeni Sıcaklık Rekoru Kırıldı

Geçtiğimiz yıl 175 yıl önce kayıt altına alınmaya başlanan tarihten bu yana en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen 2024, önceki rekoru geride bıraktı. WMO’ya göre, 2024 yılı küresel sıcaklıkların belirlenen sınırların üzerine çıktığı ilk yıl olabilir. Paris Anlaşması hedeflerinin kalıcı olarak aşıldığı belirtilse de, sınırlara yaklaşıldığı ifade ediliyor.

Raporda, yükselen sıcaklıkların çoğunlukla El Niño etkisiyle arttığı ve sera gazı emisyonlarının rekor seviyelere ulaşarak doğu Pasifik’te suların ısınmasına neden olduğu belirtiliyor.

Okyanuslar Isınıyor

Küresel sıcaklık artışıyla birlikte okyanuslar da ısınıyor ve son sekiz yılda her yıl yeni sıcaklık rekorları kırılıyor. Okyanus ısınma oranının son 20 yılda iki katından fazla arttığı belirtilirken, sıcak suyun mercan resiflerini beyazlatması ve tropikal fırtınaların artması gibi olumsuz etkilere yol açtığı vurgulanıyor.

Deniz Seviyesindeki Yükseliş Endişe Verici Boyutlara Ulaştı

Rapora göre, küresel ortalama deniz seviyesindeki yükselme hızı 1993’ten bu yana iki katına çıktı ve 2024 yılında rekor seviyeye ulaşacak. Deniz seviyesindeki artışın kıyılardaki taşkınlara, erozyona ve yeraltı sularının tuzlanmasına neden olduğu belirtiliyor.

Deniz buzunun erimesiyle daha da şiddetlenen deniz seviyesindeki yükselişin, buzul kütlesinde kaydedilen büyük kayıplarla devam ettiği bildiriliyor. WMO, bazı bölgelerde olağanüstü olumsuz etkilerin yaşandığını ifade ediyor.

İklim Etkileriyle Yerinden Edilen İnsan Sayısı Artıyor

2024 yılı, tropikal siklonlar, seller, kuraklıklar ve diğer afetler nedeniyle 2008’den bu yana en fazla insanın yerinden edildiği yıl oldu. Tropikal siklonlar ve kasırgaların yanı sıra şiddetli kuraklık ve orman yangınları, insanları evlerinden ederken gıda tedarikini de olumsuz etkiliyor.

Uzmanlara göre, iklim değişikliği konusunda daha fazla bilinç ve eylem gerekiyor. Dünya genelinde erken uyarı sistemlerinin yetersiz olduğuna dikkat çekilirken, iklim krizine karşı daha etkili önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.

Bilim İnsanları Uyarıyor

İklim bilimciler, net sıfır emisyon hedefinin artık yeterli olmadığını ve ciddi eylemler almazsak durumun daha da kötüye gideceğini belirtiyor. İklim değişikliğinin insan kaynaklı olduğunu vurgulayan bilim insanları, liderlerden ve işletmelerden daha etkili iklim politikaları uygulamalarını istiyor.

Related Posts

Rabia Soytürk’dan iddialara sitem: ‘Siz çıldırdınız artık’

Oyuncu Rabia Soytürk, sosyal medyada hakkında yapılan estetik yorumlarına dair rahatsızlığını dile getirdi.

Afrika Boynuzu’ndan umuda yolculukta battılar: Sayısı artıyor

Yemen’in güneyindeki Ebyen ili açıklarında kaçak göçmenleri taşıyan bir teknenin alabora olması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 55’e yükseldi. AFRİKA BOYNUZU’NDAN UMUDA YOLCULUKTA BATTILAR Yemen, başta Etiyopya ve Somali olmak üzere Afrika …

Spor Her Yerde Etkinliği Kütahya’da Gerçekleşti

Kütahya’da ‘5 Vakit Namaz, 1 Vakit Spor’ projesi kapsamında 350 öğrenci spor etkinliğinde buluştu.

Kamyon Devrildi: Sürücü Hayatını Kaybetti

Tekirdağ’da sebze yüklü kamyonun devrilmesi sonucu sürücü öldü, 2 kişi yaralandı.

Okyanusta gizemli sınır: Denizanaları geçemiyor

Arktik Okyanusu’ndaki denizanası türlerinin seyrettikleri rotaları inceleyen bilim insanları, bu canlıların “bilinmeyen bir sınıra sahip olabileceğini” ortaya çıkardı.

Dadaşca Düşünce Platformu’ndan Erzurum’a ASELSAN Teknik Lisesi Çağrısı

Dadaşca Düşünce Platformu, Türkiye’nin yerli savunma sanayisinin geleceği için Erzurum’da ASELSAN tarafından açılan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bir benzerinin kurulmasını talep etti. Platform, Erzurum’un stratejik konumu ve genç nüfusu ile savunma teknolojileri eğitimi için ideal bir merkez olduğunu vurguladı.