İstanbul Üniversitesi öğrencileri yemekhane zammını protesto etti: Bir senede ikinci zam

İstanbul Üniversitesi yemekhanesinde 15 TL olan bir öğünün fiyatı geçtiğimiz güz döneminin başında 25 TL’ye yükseltilmişti. Bahar dönemi başlarken 25 TL olan bir öğün yemeğin fiyatı yapılan yüzde 40 zamla 35 TL’ye çıkarıldı. İstanbul Üniversitesi öğrencileri, bir yıl içerisinde yapılan toplam yüzde 133 oranındaki zamma tepki gösterdi.

Yapılan zammın ardından İstanbul Üniversitesi’nde birçok kulüp ortak açıklama ve çağrı yayınlarken kulüplerin ortak açıklamasında yüzde 40’lık yemekhane zammının kabul edilemeyeceği ve çarşamba günü (bugün) saat 14.30’da ‘Yemekhane zammı geri çekilsin!’ başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştirileceği duyurulmuştu.

“ZAM GERİ ÇEKİLSİN”

İstanbul Üniversitesi esnaf yemekhanesi önünde yapılan ortak basın açıklamasında, “İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak, 2025 yılına bir öğün yemek fiyatının 25 TL’den 35 TL’ye çıkarıldığını öğrenerek başladık. İstanbul Üniversitesi yemekhane ücretlerine yapılan zamlar, öğrencilerin ekonomik yükünü her geçen gün daha da arttırmaktadır. Öğrencilere herhangi bir bildirimde bulunulmadan, sadece yemek alırken fark edebileceğimiz şekilde alınan bu karar, üniversite yönetiminin öğrencileri birer tüketici olarak gördüğünün ve onların ihtiyaçlarını hiçe sayarak kendi çıkarlarını öncelediğinin açık bir göstergesidir.” ifadelerine yer verildi.

Öğrenciler, “İçinde bulunduğumuz ekonomik krizin yarattığı yıkıcı koşullar altında, biz öğrenciler temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılamakta zorlanırken, bu yüzde 40’lık zammın dayatılması, öğrencilerin mevcut durumunun göz ardı edilmesi demektir. Bu keyfi ve adaletsiz zammın derhal geri çekilmesi gerektiğini ısrarla ifade ediyoruz!” ifadelerini kaydetti.

“TAMAMIYLA BİLİMSEL BİR EĞİTİM ALMAK İSTİYORUZ”

Yemekhane ücretlerinin yanında okulun diğer sorunlarına da değinen öğrenciler, “Bugün okul kulüplerine hiçbir faaliyet alanı tanınmıyor, öğrencilerin her türden etkinlikleri bürokratik engellere takılıyor. Etkin bir ÖTK talebimiz senelerdir karşılık bulmuyor, seçimlerimiz yapılmıyor. Her seferinde tepeden indirilen anti demokratik kararlar zorla uygulamaya konuluyor, bizlerin bunlara karşı almak istediğimiz önlemler engelleniyor. Gerek önümüze polisler yığılıyor, gerek İletişim Fakültesi’nde olduğu gibi kulüp faaliyetlerimiz sınırlandırılıyor.” açıklamasında bulundu.

Bunlar için birleşebileceğimiz en temel alan Öğrenci Temsil Kurulu iken senelerdir üniversitemizde etkin bir şekilde yürütülen ÖTK’nin yeniden etkin hale getirilmesi ve seçimlerinin yapılmasını istiyoruz. Müfredatlarımız nitelikli ve akademik düzeyde değilken, diyanet işleri ve tarikatlar gibi birimler üniversitelerde yer edinmeye çalışıyor. Öğrenciler olarak önümüze bir taş takılmadan, tamamıyla bilimsel bir eğitim almak istiyoruz.” ifadelerini kullanan öğrenciler, “Bütün İstanbul Üniversitesi öğrencilerini de bizlerle birlikte nitelikli yemek, parasız, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim hakları için ses çıkarmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının okunduğu sırada öğrenciler tarafından “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Sermayeye değil öğrenciye bütçe”, “Osman kaç kaç kaç öğrenciler geliyor”, “Zamlı yemek istemiyoruz!” ve “Ferman kayyumun üniversiteler bizimdir!” şeklinde sloganlar atıldı.

Related Posts

Tuncer Bakırhan’dan İzmir’deki operasyonlara sert tepki: ‘Bu akıl tutulmasına son verilmeli!’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Bakırhan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşecek görüşmeye ilişkin, “Sayın Erdoğan ile yapacağımız görüşme ile herkesi kapsayan demokrasi, hukuk ve iç barışı sağlayacak bir yol haritasının çıkmasını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakırhan, İzmir’de CHP’ye yönelik düzenlenen operasyonlara tepki göstererek, “Eğer bir şeyiniz varsa sandıkta bunun hesabını görürsünüz. Bu akıl tutulmasına son verilmeli” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da bazı metro durakları kapatıldı!

İstanbul Valiliği Taksim ve Şişhane ve Taksim-Kabataş Füniküler hattının yolcu alımınına kapattı.

Kılıçdaroğlu ‘kurultay davası’ sonrası sessizliğini bozdu

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davanın duruşması bugün görüldü. Davadan çıkan karara göre duruşma 8 Eylül’e ertelendi. Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, ertelenen dava sonrası sessizliğini sosyal medyadan bozdu…

‘Kurultay davası’ ertelendi… CHP’den ilk açıklama: ‘Şizofrenik bir dilekçeyle dava açılıyor, hemen reddedilmeliydi!’

Son dakika haberi… CHP’nin kurultay davası 8 Eylül’e ertelendi. Gelişmenin ardından kameralar karşısına geçen CHP’li Ali Mahir Başarır, “Biz Türkiye’nin gündemi ile ilgilenmeye devam edeceğiz. Bu dava hemen reddedilmeliydi” dedi.

CHP’li Bağcıoğlu’ndan orman yangınları açıklaması

Yaz ayının etkisini göstermesiyle beraber, yurt genelinde etkili olan yangınlara ilişkin yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “TSK’nın sahip olduğu kapasite daha etkili bir şekilde sistemin içine entegre edilmelidir. Bu sayede sorumlulukların netleştiği, inisiyatifin kaybolmadığı, daha güçlü bir müdahale mekanizması oluşturulabilir” dedi.

Cemil Tugay’dan kurultay mesajı: ‘Siyasi Partiler Kanunu açık’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ve 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davaya ilişkin, “Siyasi Partiler Kanunu açıktır, seçim mevzuatı ortadadır. Bu tür bir tartışmanın olması kabul edilebilir değildir, meşru değildir, hukuki değildir” ifadelerini kullandı.