Trump eski sakızı çiğniyor

Trump’ın Filistinlileri Göçertme Önerisi: Ürdün ve Mısır’a Gönderelim

Donald Trump’ın, bölgede kaos olduğunu belirterek Filistinlileri Ürdün ve Mısır’a gönderme fikri, aslında yeni bir öneri değil. Bu fikir, yıllardır İsrail aşırı sağının dile getirdiği bir konudur. Filistinlilerin yaşadığı felaketlerden sorumlu olmayan ve topraklarını çalan Siyonizm, onları sürgün etmeyi daima hayal etmiştir.

İsrail aşırı sağcıları, Ürdün’ü bir Filistin devletine dönüştürmeyi savunur ancak Batı Şeria’ya dokunulmaması gerektiğini belirtirler. Çünkü Batı Şeria, kutsal kitaplarda Yahudi halkının kalbi olarak tanımlanmıştır. Ülkenin önde gelen dinci ve faşistlerinden eski ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir, Trump’ın önerisini duyunca oldukça heyecanlandı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Başbakan Binyamin Netanyahu’dan gönüllü göçü teşvik etmesini talep etti ve İsrail hükümetinin bu fikri uygulamasının akıllıca olacağını belirtti. Netanyahu’dan konuya ilişkin henüz bir yorum gelmedi.

Trump’ın önerisini geçici bir önlem olarak görmesi büyük bir yanılgı olabilir. Çünkü, İsrail’in kuruluşundan önceki 1948 savaşı sırasında yaklaşık 700 bin Filistinli kaçtı veya sürüldü ve hiçbiri geri dönemedi. 1967’deki savaşta İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’yi ele geçirmesinin ardından Ürdün’e kaçan 300 binden fazla Filistinli de artık asla yurtlarına dönemedi. Yani bir kez “geçici olarak göçsünler” denildi mi, geri dönmelerinin mümkün olmadığını bilmelidirler.

Ürdün ve Mısır, böyle bir teklife kesinlikle “evet” demezlerdi. Zaten iki ülke de Gazze’deki Filistinlileri kabul etme önerisini hemen reddetti. Ürdün ve Mısır’ın endişesi, Filistin sorununun kendi topraklarına taşınacak olmasıdır. Mısır, şu anda Sudan’daki iç savaştan kaçan mülteciler dahil olmak üzere yaklaşık 9 milyon göçmene ev sahipliği yapmaktadır. Nüfusu 12 milyondan az olan Ürdün ise çoğunluğu Suriyeli olmak üzere 700 binden fazla mülteciyi barındırmaktadır. Dolayısıyla, bir göç dalgasını karşılamak istemezler.

Trump’ın bu öneriyi bu ülkelere kabul ettirip ettiremeyeceği ise belirsizdir. Başka gerekçeler bulup iki ülkeye yaptırımlar uygularsa, Mısır ve Ürdün için son derece yıkıcı olabilir.

İnsan hakları grupları, İsrail’i etnik temizlikle suçlamıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail/Filistin Direktörü Ömer Şakir, Trump’ın önerisinin uygulanması halinde Filistinlilerin etnik temizliğine yol açacağını ve acılarını artıracağını belirtti.

ABD ve Batı’nın desteğiyle İsrail’in Filistinlileri göçe zorlama gücü olsa da, Filistinlileri istemedikleri bir yere sürmeyi başarabileceklerinden şüphe edilmektedir. Ancak Atlantik sistemi ile İsrail siyonizminin barbarlarının bir başka halkın nasıl ve nerede yaşayacağına karar verdiğini görüyoruz.

Şu aşamada, ezilen halkların zafer kazanacağına dair umutlarımızı koruyarak bekleyişimizi sürdürmeliyiz.

Related Posts

Türklerin de gözde ülkesiydi! Avustralya’dan vatandaşlarına uyarı: Bomba tehlikesi var, uzak durun!

Tayland tatili hayal ederken bomba alarmıyla karşılaşmak… kulağa pek hoş gelmese de Avustralya Dışişleri Bakanlığı tam da bu yüzden alarma geçti.

ABD’de sel felaketi: Teksas’ta ölü sayısı 24’e çıktı

ABD’nin Teksas eyaletinde dün başlayan sel felaketinde yetkililerin yaptığı son açıklamaya göre 24 kişi hayatını kaybetti. Yaz kampında bulunan 23 öğrenciden ise haber alınamıyor. Sel felaketinin yaşandığı bölgenin şerifi tarafından yapılan …

ABD’de sel felaket: En az 13 ölü, kamp yapan 20 çocuktan haber alınamıyor

ABD’nin Texas eyaletinde çeşitli bölgelerde etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sellerde en az 13 kişi hayatını kaybetti, bir kamp alanındaki 20 çocuktan ise haber alınamadığı bildirildi.

Görüntü Türkiye’den: Deniz 3 renge büründü

Samsun’un Atakum ilçesi açıklarında sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağış, Karadeniz’in rengini değiştirdi.

Yangının sorumlusu vergi yüzsüzü çıktı!

İzmir Valisi Süleyman Elban, yangınların elektrik hatlarından kaynaklandığını açıklamış, GDZ Elektrik ise “Somut bir bulgu bulunmamaktadır” diyerek iddiayı reddetmişti. Son olarak şirketin son 4 yıldır vergi vermediği ortaya çıktı.

Sosyal medya ünlüsünden skandal paylaşım: Alevlerin önünde poz verdi, sosyal medya birbirine girdi

Türkiye’de devam eden orman yangınlarıyla mücadele sürerken, bir sosyal medya fenomeninin yangın alanı önünde poz vermesi büyük tepki çekti. Fenomenin açıklamaları ise tepkileri daha da artırdı.