Vücudunuzda uyuyan virüse dikkat

Zonanın Önemi ve Bilinmesi Gerekenler

Zona, ağrılı ve döküntülü bir hastalık olan varisella zoster virüsünden kaynaklanan bir durumdur. Cilt Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin, özellikle stres ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda zona hastalığının ortaya çıktığını belirtiyor.

Bulaşıcı bir hastalık olan zona, su çiçeği geçiren kişilerde vücutta kalır ve ilerleyen yaş ya da zayıflayan bağışıklık nedeniyle tekrar aktifleşerek zona enfeksiyonuna yol açabilir. Bu nedenle zona enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli olması ve diğer kişilerden izole olması önerilir.

Zonanın görülme riski ise özellikle ileri yaş, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yüksektir. Ayrıca, kanser hastaları, kemoterapi tedavisi görenler, HIV enfeksiyonlu kişiler ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar zona enfeksiyonu riski altındadır. Bu nedenle aşılanmanın önemi büyüktür.

Zona genellikle vücudun tek tarafında yanma, batma, uyuşma ve şiddetli ağrı gibi belirtilerle başlar. Tedaviye erken başlanması önemlidir çünkü tedaviyle ağrı kontrolü sağlanabilir, enfeksiyon riski azaltılabilir ve uzun süreli sinir hasarına bağlı ağrı riski sınırlandırılabilir. Hastaların belirtilerini görmeleri halinde vakit kaybetmeden tedaviye başlamaları önerilmektedir.

Related Posts

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Fibromiyalji ile Yaşam Nasıl Olmalı ? 

Uzmanlar, 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü’nde, görünmeyen ağrıların yaşam kalitesine olan etkisine dikkat çekiyor.

İstanbul’daki gıdalarda yüksek pestisit çıkması ne anlama geliyor?

Greenpeace Türkiye’nin bu yıl yayımladığı “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, İstanbul’da satılan 14 farklı sebze ve meyvede sağlığı tehdit edebilecek düzeyde pestisit kalıntısı tespit edildi.

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.